7 de des. 2009
Solé Tura
9 de nov. 2009
Que veinte años no es nada...tralarí, tralarà


Fa vint anys de la gran festa. Vint anys de la caiguda del Mur de la vergonya a Berlin, el novembre del 89. Vaig visitar la ciutat uns mesos desprès, amb en Gerardo i la Sabina, amics d'una vida. Seguía la resaca i s'obrien les expectatives i les incertituds. Tot plegat es palpava a l'ambient. Impreses en la memòria, m'han quedat algunes imatges. L'autovia que ens duia a Berlin, envoltada de tanques espinoses, torres de guaita i controls militars abandonats. El soroll dels centenars, potser milers de pics petits que la gent utilitzava per arrencar trossos del mur i després endurse'ls com a souvenir. La porta de Brandemburg coberta de telons i rodejada de bastides i com una colla de rates del tamany d'un conill, corrien pels jardinets de l'Alexanderplazt, cor del Berlín Est, a plena llum del dia. Al bell mig de la plaça hi havia un gran "stand" de la tabaquera americana "Lucky Strikes" coronat per un "cadillac" blanc i vermell i atés per una colla de boniques hostesses vestides amb shorts, adornades bruses blanques i un barret de "cowboy" a joc. A trenta o quoranta metres d'aquella instal.lació, grups de berlinesos orientals, majorment homes d'una certa edat, s'aplegaven en cercle observant-ho en silenci. A intervals que semblaven pautats, algú sortia del grup i arribava fins el taulell. Timidament, l'home treia de la butxaca un paquet de tabac de paper arrugat amb un o dos cigarrets. Les noies, totes rialleres, li prenien i li donaven a canvi un caixeta sencera de Lucky Strikes. L'home, sense dir res, desfeia els trenta o quoranta metres caminats i tornava al grup de gent per continuar mirant-s'ho durant una estona. El ritual s'anava repetint lentament i a nosaltres se'ns posaven els ulls com a plats. Fa vint anys, va caure aquell mur i semblava que el món havia de ser un lloc molt millor. D'aleshores ençà s'han aixecat altres murs de la vergonya: a Palestina, a la frontera de Mèxic amb els Estats Units, a Ceuta i Melilla. Vint anys després, només una cosa no té fronteres: la infàmia.
24 d’oct. 2009
Fotografies

22 de set. 2009
La magnitud de la indecència.
La indecència creix exponencialment. Només cal seguir el dia a dia destriant de les notícies i informacions el que és essencial per asseverar aquesta primera afirmació. Pel que fa a l’àmbit de la cultura i les institucions, l’escàndol Millet i l’estafa en la gestió de la Fundació Palau de la Música n’esdevé el paradigma. El robatori ha deixat de tenir importància. A hores d’ara i gràcies a la seva auto inculpació davant el jutge, tots sabem que en Millet i en Montull són uns delinqüents de l’alçada d’un campanar, però la delinqüència no és per si mateixa indecent. El que els fa indecents i indignes és el menyspreu als ciutadans i a les institucions i l’arrogància que desprèn el seu comportament. De l’altra banda, un cop més, som testimonis de la ineptitud política, de la incapacitat i la manca de llums dels responsables de les polítiques culturals i dels líders i portaveus polítics disposats com a única resposta, a engegar els ventiladors i esquitxar-se de merda respectivament. En qualsevol país de tradició democràtica hi hauria un allau de dimissions. Aquí els partits no volen que el Parlament investigui. No volen que la seva niciesa es faci encara més pública. Perquè? Si és més que evident.
18 de set. 2009
Benvinguts al Circ Identitat
El circ polític i mediàtic ha instal·lat l'envelat al bell mig de la plaça major del país. Un referèndum de costellada augmenta el nivell de soroll de la tangana identitària. La pista s'ha omplert de bocamolls i portaveus, que es pronuncien, amb optimisme, amb pessimisme, amb discreció, amb exultació, a crits , en veu baixa, a favor, en contra, i els xupa tintes omplen planes i més planes de diaris de paper servils. Mentre tant, per la porta del darrera del Palau, en Millet-Udini i els seus ajudants treuen els diners a palades i se n'enfoten dels bocamolls, dels portaveus , dels xupa tintes i de l'audiència. Ningú pia. És que "l'affaire" no és un atemptat contra la cultura, el patrimoni i la simbologia identitària del país? Es que no se senten agredits i amenaçats? És que no són víctimes de la bufonada? o es que la tangana només serveix per tapar la nostra mesquinesa, la nostra incapacitat i la nostra covardia?
23 de jul. 2009
No tinc pressa

17 de jul. 2009
Tornar a escriure cançons als cinquanta?

1 de jul. 2009
Futur
17 de juny 2009
Exilios
Me acerco al Coll de Balitres, el paso fronterizo entre Portbou y Cervere. Hace setenta años casi doscientos mil republicanos españoles, entre ellos mi abuelo paterno, cruzaron ese paso. La mayoría huyendo de la represión franquista, otros intentando cazar al vuelo la fortuna, la idea de un futuro mejor. Para muchos, un inesperado viaje al infierno del que no habrían de volver. Mi abuelo no volvió. Del campo para refugiados habilitado en Argeles pasó a Mauthausen, y de allí sólo le liberó la muerte. Después, el olvido. Casi nunca oí hablar de ello en mi familia. Corrieron un tupido velo trenzado por el paso del tiempo con hilos de amor y resignación. Ese tejido cálido cargado de ternura que envuelve a los hijos, a los nietos, y les alimenta. Veo ondear orgullosas esas viejas banderas. Escucho de la boca de familiares de los supervivientes, recuerdos cargados de emoción. Hemos venido a rendir homenaje a ese exilio, a todos los exilios. Me acuerdo de la iaia Lola, de mi tía y de mi padre. Me acuerdo de mi otro abuelo, el iaio Ramón, que fue camisa viaje de Falange, al que conocí y quise con locura de niño. Me acuerdo de la iaia Carme y de mi madre. Pienso en mis hijos. Trazo una línea imaginaria que me une a esos tiempos y quiere recuperar esa memoria hecha de silencios. Su memoria. La nuestra.